Invata sa te aperi, merita sa fii respectat!

“Învaţă să te aperi, meriţi să fii respectat!”

Dezvoltarea capacităţii de autoapărare a copiilor

Proiectul educativ: “Şi noi avem drepturi”,

1.    Contextul si justificarea proiectului:
Datorita stresului cotidian si a dificultatilor financiare, numarul copiilor agresati fizic si emotional a crescut de la an la an, in fiecare zi fiind abuzati cel putin 30 de copii, majoritatea fiind victimele propriilor familii.
Din datele centralizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, rezulta ca majoritatea abuzurilor constau in bataia crunta, mai ales in mediul rural, dar sunt des intalnite si abuzurile emotionale, mai ales la copiii din orase, neglijarea, exploatarea prin munca si cersetorie precum si abuzurile sexuale.
Pe categorii de varsta, cei mai agresati sunt minorii intre 10 si 13 ani.
Abuzul verbal prin denigrari si critici frecvente poate inhiba dezvoltarea fizica si psihica, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Statele Unite.
Pericolul social al acestor fapte consta si in perpetuarea comportamentului agresiv, minorii agresati la varste fragede devenind, la randul lor, agresori in viata adulta. Studiile arată că 80% dintre copii victime ale abuzului devin tineri adulti care sufera de cel putin o tulburare de sănătate mintală înainte de a împlini 21 de ani, printre acestea numarandu-se depresia, anxietatea, tulburările de alimentaţie, sindromul de stres post-traumatic, probleme de ataşament sau tulburare de conduită.
Din aceste cauze, este necesara cresterea capacitatii de autoaparare si educare pozitiva a copiilor, prin informarea si consilierea lor asupra mijloacelor de protejare pe care societatea le pune la dispozitie, prin serviciile de protectie si organizatiile comunitare, in mod gratuit, pentru a-i sprijini.
2.    Concordanta legala si mijloace de aparare impotriva agresiunilor
Organizaţia „Salvaţi Copiii” a făcut, in iunie 2009, un studiu privind nivelul de cunoaştere al legislaţiei în domeniul protecţiei copilului, studiu din care a rezultat faptul ca prevederile legale care interzic pedeapsa fizica si tratamentele umilitoare aplicate copiilor sunt insuficient cunoscute de specialisti si de parinti. Cat despre cunostintele copiilor cu privire la gravitatea faptelor la care sunt supusi si mijloacele prin care acestia se pot apara, acestea lipsesc aproape in totalitate.
La 20 noiembrie 1989 Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat Conventia Drepturilor Copilului, prin care a fost stabilita protectia drepturilor fundamentale ale copilului: civile, politice, economice, sociale si culturale si prevede o dezvoltare completa a potentialului copilului într-o atmosfera de libertate, demnitate si justitie. În Romania, autoritatile publice, organismele private autorizate, precum si persoanele fizice si persoanele juridice responsabile de protectia copilului sunt obligate sa respecte si sa garanteze drepturile copilului stabilite prin Constitutie si lege.
Dintre aceste drepturi amintim: copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii, are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, are dreptul de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea aptitudinilor si personalitatii sale, copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale, are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca riscanta sau care poate sa ii compromita educatia ori sa ii dauneze sanatatii sau dezvoltarii sale, are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, are dreptul de a beneficia de asistenta sociala si are dreptul la protectie impotriva oricarei forme de exploatare, in orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste, copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani. Copilul are dreptul la libertate de asociere, are dreptul la respectarea personalitatii sale si nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante, are dreptul la odihna si vacanta, are dreptul de a fi protejat impotriva oricaror forme de violenta, neglijenta, abuz sau rele-tratamente, are dreptul sa creasca alaturi de parintii sai, are dreptul sa fie crescut intr-o atmosfera de afectiune si de securitate materiala si morala.
Copilul are dreptul sa depuna singur plangeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale si este informat asupra drepturilor sale precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora.
Potrivit dispozitiilor legale in vigoare, tipurile e violenta care pot apare. Inclusiv asupra copiilor, sunt :
a) violenta verbala – adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintari, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare;
b) violenta psihologica – impunerea vointei sau a controlului personal, provocarea de stari de tensiune si de suferinta psihica in orice mod si prin orice mijloace, neglijare, controlul vietii personale, constrangerile de orice fel,
c) violenta fizica – vatamarea corporala ori a sanatatii prin lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, in orice forma si de orice intensitate;
d) violenta sexuala – agresiune sexuala, impunere de acte degradante, hartuire, intimidare, manipulare, brutalitate in vederea intretinerii unor relatii sexuale fortate;
e) violenta economica – privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenta primara, cum ar fi hrana, medicamente, obiecte de prima necesitate, interzicerea dreptului de a poseda, folosi si dispune de bunurile comune, refuzul de a sustine familia, impunerea de munci grele in detrimentul sanatatii, inclusiv unui membru de familie minor.
f) violenta sociala – impunerea izolarii persoanei de familie, de comunitate si de prieteni, interzicerea frecventarii institutiei de invatamant, impunerea izolarii prin detentie, inclusiv in locuinta familiala, privare intentionata de acces la informatie,
g) violenta spirituala – subestimarea sau diminuarea importantei satisfacerii necesitatilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiratiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice sau religioase.
Toate aceste tipuri de violenta cauzeaza un prejudiciu sau suferinte fizice, psihice, sexuale, emotionale ori psihologice victimei si sunt sanctionate penal.
3.    Mijloace de aparare impotriva agresiunilor:
Pentru copiii abuzaţi, există un număr de telefon gratuit, 116-111, gestionat in Romania de Asociaţia Telefonul Copilului şi Romtelecom, unde pot fi reclamate încălcările dreptului copilului si este oferit sprijin atât copiilor care au nevoie de îngrijire şi protecţie, copiilor afectaţi de abuzurile în familie, cât şi părinţilor care au nevoie de consiliere. Linia telefonică este disponibilă în fiecare zi, între orele 08.00 şi 20.00.
Deasemenea, copiii pot primi asistenta gratuita la organizatia  „Salvaţi Copiii, atat in  în centrul  de consiliere din Galati, situat in strada Savinesti nr. 2, Galati, judetul Galati, Telefon : 0236 – 323878 sau pe www.salvaticopiii.ro.
Un alt ajutor pretios il pot oferi cadrele didactice si psihologul scolii, Politia, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi (telefon 0236478087, prin Centrul de primire copii ,, Irene & Stuart ”), Serviciul de Autoritatea Tutelara si “Centrul Comunitar de recuperarea a victimelor violentei in familie”- din cadrul Consiliului Local Galati, “Centrul de zi pentru copii aflati in dificultate” din cadrul Fundatiei “Cuvantul intrupat”.
Este important ca acel copil care a suferit o violenta sa nu o tolereze si sa-si apere drepturile de indata pentru a se proteja.

MERITAM SA FIM RESPECTATI!