CABINETUL PSIHOLOGIC

      PSIHOLOG: IONAŞCU GRIGORE

,, Asemenea unui vulture, si un om, chiar dacă a fost învăţat să se considere altceva decât este în realitate, poate reînvăţa cine este cu adevarat, poate lua decizii conforme cu natura sa, poate deveni un învingator’’- James Aggres

•    Esti timid ?
•    Alţii spun că eşti agresiv/violent ?
•    Parinţii tăi nu te inteleg ?
•    Cauţi răspunsuri la întrebări care te frământă ?
•    Nu ştii dacă hotararea luată este cea bună ?
•    Unele materii iţi dau dureri de cap ?
•    Nu ştii cu cine să vorbeşti ?

Cauti un PRIETEN ? L-ai gasit !!!

– PSIHOLOGUL ŞCOLAR-
    Consiliera psihologică este un tip de intervenţie prin care se urmăreşte sugerarea unui mod de a proceda, a unui mod de comportare ce trebuie adoptat într-o situaţie dată sau, în general, în viaţa şi activitatea de zi cu zi.
    Este un demers  prin care se asigură asistenţă specializată prin sedinţe de consiliere individuală sau de grup în vederea explorării  şi înţelegerii  propriei identităţi, sprijinindu-l pe individ în dezvoltarea unor strategii de rezolvare şi luare a deciziei.
    Se adresează persoanelor sănătoase psihic, aflate uneori în dificultate, pe care le ajută să-şi conştientizeze disponibilităţile şi să le valorifice pentru a-şi rezolva problemele cu care se confruntă, trăind în armonie cu sine şi ceilalti.
    Scopul consilierii il reprezintă schimbarea cogniţiilor (gândurilor/credinţelor irationale), atitudinilor si comportamentelor.
    Meritul psihologului şcolar este acela de a-l învăţa pe elev să-şi rezolve singur problemele prin învăţarea modului de a-şi modifica cogniţiile şi comportamentele pentru a se adapta solicitărilor, de a-şi gestiona trăirile afective şi de a-şi rezolva conflictele interne, de a-şi imbunataţi relaţiile cu ceilalţi, de a lua decizii şi de a-şi asuma responsabilităţi.

Cunoaştere /Autocunoaştere
Adaptarea elevilor la mediul şcolar;
Adaptarea şcolii la nevoile elevilor;
Optimizarea relaţiilor şcoală-elevi-parinţi;
Ameliorarea confortului psihic;
Dezvoltarea comportamentelor armonioase;
Prevenirea şi diminuarea eşecului şcolar;
Prevenirea violenţei, agresivitaţii si a comportamentelor delicvente

OFERTA DE SERVICII EDUCAŢIONALE:
    Consiliere individuală şi de grup
    Examinarea psihologică a elevilor la cererea acestora, a părinţilor, a conducerii şcolii;
    Chestionare/focus grup;
    Teste/chestionare(softuri şi creion-hârtie)
    Ateliere de lucru-Studii psiho-sociologice privind opţiunile elevilor claselor terminale ;
    Consilierea carierei ;
    Dezvoltarea capacitaţii de a lua decizii.

Asistenţa psihologică a  elevilor cu cerinţe speciale:
tulburări emotiv-comportamentale
dificultaţi de învăţare
tulburări psihosomatice
handicap psihic si fizic
copii supradotaţi
alte tipuri de cerinţe.
Servicii de asistenta psihopedagogica pentru cadrele didactice ;
Servicii de asistenţă psihopedagogică pentru părinţi

…TOATE ASIGURATE DE
•    Calitate şi eficienţă
•    Confidenţialitatea rezultatelor examinarii psihologice/a şedinţelor de consiliere psihopedagogică.

TERAPIA PRIN ARTĂ-ARTTERAPIA

Artterapia – modalitate de comunicare între toţi copiii, este parte componentă a Programului de Integrare Şcolară şi  se doreşte a fi un model de utilizare  a diverselor forme de terapie prin artă (terapie de expresie, dramaterapie, cromoterapie, meloterapie)
Muzica ne afecteaza pe trei nivele: intelectual, afectiv si instinctual.
Pe plan intelectual suntem influentati de armonia orchestrei, ne relaxam si se dezvolta gandirea matematica. Pe plan afectiv suntem influentati de melodie, instinctual suntem influentati de ritm.
Meloterapia poate avea un puternic impact asupra noastra: stimuleaza eliberarea de endorfine (hormoni ai fericirii), are efect contra oboselii si durerilor. Se pot trata tulburarile, agresivitatile ascunse, astmul, problemele de alimentatie. Prin meloterapie se imbunatateste calitatea somnului, creativitatii, reduce stresul si depresia, ritmul cardiac se regleaza, la fel si tensiunea arteriala.
Meloterapia poate lua doua forme:
1.    o modalitate activa – practica unui instrument muzical
2.    o modalitate pasiva – ascultarea muzicii
A picta pentru a-ti constientiza blocajele interne, conflictele…Creatia artistica- terapia prin arta, iti ofera acces la sentimente inabusite.

ADRESABILITATE
Copii/ adolescenti creativi clasele I-VIII

OBIECTIV: dezvoltarea unui limbaj simbolic, care sa permita accesul la sentimentele refulate, pentru ca ulterior acestea sa fie integrate.

Terapia prin arta este o forma de psihotearapie care utilizeaza creatia artistica(desen,sculptura, pictura, etc) pentru a intra in contact cu sinele, a-l exprima si a-l transforma. Fara a se preocupa de calitatea si aspectul lucrarii finale, aceasta abordare terapeutica permite exprimarea imaginilor interioare, ce pot reflecta atat experientele din trecut cat si visele sale de viitor. Imaginile astfel create nu numai ca dezvaluie unele aspecte ale eului interior, dar pot genera si comportamente noi, care contribuie la vindecarea fizica, emotionala sau spirituala.
Terapia PRIN ARTA/ ARTTERAPIA este in acelasi timp un indicator la modului de gandire. Este indicata in mod special pentru copii( in cazul lor, introspectia este dificila), dar si pentru adolescenti, deoarece acestia sunt refractari la metodele de psihoterapie clasica. In cazul adultilor, pe langa faptul ca ajuta la o mai buna cunoastere de sine, metoda este benefica persoanelor care au probleme in a se exprima verbal sau care, din contra, vorbesc cu usurinta despre sine, fara sa progreseze vreodata.
Mecanismul psihologic pe care se bazeaza utilizarea acestor tehnici este proiectia. Artele vizuale constituie o cale de evaluare a personalitatii, a capacitatilor si dificultatilor de a se adapta la mediul social. Problemele neconstientizate sunt exprimate simbolic in produsele creatiei artistice ale persoanei. Valoarea artterapiei este si educationala. Participantii invata astfel sa comunice mai adecvat, spontan, sa-si constientizeze mai clar pozitiile, atitudinile si sa-i inteleaga mai bine pe cei cu care intra in contact.
OBIECTIVE
•    Dezvoltarea inteligentei emotionale;
•    Dezvolatarea capacitatii de a se exprima mai repede si mai usor;
•    Modelarea personalitatii prin valori estetice si orientarea spre incorporarea frumosului in viata si activitate;
•    Declansarea proceselor complexe de asimilare si fixare afectiva atat la nivel individual cat si colectiv, a valorilor estetice;
•    Dezvoltarea perceptiilor si reprezentarilor vizuale, a imaginilor creatoare;
•    Stimularea creativitatii;
•    Rezolvarea eficienta a conflictelor;
•    Inducerea unei stari de liniste, acceptare de sine;
•    Reducerea tensiunii si anxietatii
MODALITATI DE LUCRU: desen, modelaj, colaj

Metafora in procesul de consiliere

Metafora vine din grecescul ,,metaphora ’’care înseamnă ,,a deplasa’’, ,,a muta ceva dincolo de’’.
Metafora este o figura de stil constând în a atribui unui termen o semnificaţie nouă pe baza unei comparaţii subînţelese; cu alte cuvinte ceva e spus ca şi cum ar fi altceva.
Limbajul utilizat de elevi, este in procesul de consilere si nu numai, un indicator al conţinutului gândirii lor. În general, elevii tind să-şi descrie problemele sub formă metaforică, acest element constituind pentru psiholog un punct de plecare pe baza căruia îşi construieşte planul de consiliere.
Abordarea metaforică este in acelşi timp un mod de gândire creatoare. În timpul consilerii psihologice, psihologul are rolul să deblocheze energia creatoare a elevului, dirijându-l pe drumul rezolvării propriei probleme.
Imaginile (vizuale, auditive, kinestezice) şi propoziţiile metaforice vor acţiona ca planuri de intervenţie pentru cei doi actori ai consilierii: elev-psiholog.
Psihologul, cu ajutorul metaforelor, poate sa pună in funcţiune potenţialul psihic al elevului. El  trebuie sa detină abilitatea de a crea o imagine-metaforă, cât mai aproape fiecărui elev în parte.
În contextul consilerii, metaforele sunt utilizate ca instrumente de transformare şi de facilitare a apariţiei unor pattern-uri de gândire, sentimente, comportamente. Construite adecvat, vor avea mare succes pentru că, vor comunica direct cu inconştientul.
Prin intermediul metaforelor, elevul:
– se descoperă şi conştientizează aspecte esenţiale ale problemei cu care se confruntă;
–  îşi întăreşte motivaţia de a se angaja în procesul de consiliere;
–  reduce rezistenţele care pot perturba procesul consilierii.
Psihologul are posibilitatea să întărească ego-ul elevului, inoculându-i în psihicul acestuia speranţa că are incă resurse nebănuite(latente) pentru a face fată propriilor probleme.
O poveste metaforică plasată in contextul consilierii constă din elemente care reprezintă simbolic problema elevului şi îi oferă, indirect, o solutie. Metafora este o fantezie, un joc al închipuirii, plasând realitatea ascultătorului la alt nivel.
Scopul terapeutic transmis prin metafora, va fi interpretat diferit de fiecare elev, care o va ’’filtra’’prin percepţiile sale si experienţele sale unice de viată.
Ca şi în alte forme de comunicare, sunt foarte importante metamesajele nonverbale care însoţesc metafora. Sunt folosite in sensul sublinierii semnificatiilor metaforice (inflexiunile vocii, modificările de ritm, voce, ton, mimica, gestica).
Consilierea prin metaforă are puterea miraculoasă de a dizolva şi de a preveni instalarea rezistenţelor în consiliere, angajând totodata curiozitatea, spontaneitatea, disponibiloitatea exploratorie, intuitivă şi participarea autentică a elevilor. Metafora ofera un mecanism de schimbare, de transformare a modului nostru de a vedea lumea.

PROGRAM DE INTEGRARE ŞCOLARĂ- C.E.S
“Diferenta o facem noi”
,,Eu sînt copilul. Tu ţii în mîinile tale destinul meu
Tu determini în cea mai mare măsură, dacă voi reuşi sau voi eşua în viaţă.
Dă-mi, te rog, acele lucruri care mă vor îndrepta spre fericire.
Educă-mă, te rog, ca să pot fi o binecuvîntare pentru lume…’’
Diferenta o facem noi”este un priect ce isi propune informarea si sensibilizarea elevilor, cadrelor didactice si parintilor in problematica cerintelor educative speciale/ scolii inclusive, prin activitati realizate in toate institutiile scolare.

TOTI COPIII AU NEVOIE DE ACCEPTARE!!!
Şi asta depinde de NOI!!!